Nieuws: Langdurige celstraffen voor brute overval in Wijhe

Voor de rechtbank in Zwolle zijn door het Openbaar Ministerie (OM) celstraffen van 8 en 9 jaar geëist tegen twee mannen die verdacht worden van de brute overval op twee hoogbejaarde broers in Wijhe. De twee broers overleden kort geleden aan de gevolgen van een koolmonoxidevergiftiging.

 

Veel geweld

Volgens de officier van justitie is bewezen dat de twee op 11 maart vorig jaar in de avonduren met veel geweld binnendrongen in de woning van de 84- en 86-jarige broers aan de Dijk in Wijhe. De verdachten gebruikten veel geweld tegen de broers, de jongste broer werd ernstig toegetakeld en liep onder andere ernstig hoofdletsel op. De buit stelde weinig voor, wat kleine spulletjes als een bloedsuikermeter en de huishoudportemonnee.

 

Ook verdenking van andere poging overval

De verdachten, een 21-jarige man uit Nijmegen en een 27-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats, worden naast de brute overval ook nog verdacht van een poging om de uitbaatster van een tabakszaak in het Gelderse Vaassen te overvallen. Die overval mislukte, omdat de vrouw niet opendeed en het rumoer rond haar woning de aandacht van buren trok. Volgens de officier van justitie planden de twee deze overval omdat de buit in Wijhe te klein was.

De 27-jarige man werd in Vaassen aangehouden wegens openbare dronkenschap. Hij kreeg daar ook een boete voor. De man zou de dronkenschap gefingeerd hebben, zodat hij een excuus had om rond de woning van het beoogde slachtoffer rond te hangen. De man zou later zijn vriendin, die in Wijhe woont, mishandeld hebben. Zelf zegt de man dat zijn vriendin hem aanvloog omdat hij dronken terug kwam uit Vaassen en hij haar toen ook sloeg.

 

Onzinnig

De jongste verdachte heeft zich tot nu toe beroepen op zijn zwijgrecht. Zijn medeverdachte deed dat tot aan de zitting vandaag ook. Daar deed hij alle verdenkingen af als onzinnig. Het bewijs in de zaak is niet heel sterk, maar volgens de officier van justitie is het voldoende.

De mannen waren ten tijde van de overval in Wijhe en ze gingen kort na de overval met de trein naar Arnhem. Daarnaast is er van de 27-jarige DNA-materiaal gevonden in een handschoen waarop bloed van één van de broers zat. Op een schoen die mogelijk van hem was werd meer bloed van de slachtoffers gevonden.

Derde medeverdachte levert belangrijkste bewijs

Het belangrijkste bewijs komt van een derde medeverdachte. De man uit Wijhe bracht niet alleen een tas met gestolen spullen naar de politie, ook vertelde hij dat de 27-jarige hem de woning van de broers aanwees en vertelde dat hij de overvaller was. Volgens de de 27-jarige is de getuige een kennis die verhalen uit zijn duim zuigt.

De advocaat van de 27-jarige is van mening dat het onderzoek naar zijn cliënt onrechtmatig is. Hij zegt dat er onvoldoende bewijs was om de telefoon van de man te tappen. Daarmee is gevonden bewijs niet te gebruiken.

De medeverdachte uit Wijhe staat donderdag voor de rechter. Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij de mislukte overval in Vaassen en van het bezit van gestolen spullen van de bejaarde broers.

 

21-jarige verdachte uit Nijmegen komt op vrije voeten

De rechtbank heeft besloten dat de 21-jarige man uit Nijmegen morgen op vrije voeten komt. De man zit alleen nog maar vast op verdenking van betrokkenheid bij de poging tot overval in Vaassen. Volgens de rechtbank bestaat het risico dat de man te lang in voorarrest komt te zitten. Op 21 mei a.s. doet de rechtbank uitspraak in de zaken tegen alle betrokkenen.