NIEUWS: Forensisch psychiater ingeschakeld in Apeldoornse kindermoordzaak

De rechtbank gaat de forensische psychiater Robbert-Jan Verkes inschakelen in de zaak van de 35-jarige Apeldoornse A.V. die in oktober 2013 haar beide kinderen doodde.

Dat gebeurde in haar woning aan de Van Roekelweg. De kinderen, Rosa en haar broertje Lucas, waren zes en acht jaar oud.

Advocaat:

De rechtbank kwam daarmee deels tegemoet aan het verzoek van de advocaat van de verdachte. Deze had gevraagd de medisch forensisch onderzoeker Selma Eikelenboom-Schieveld in die rol te benoemen. Maar de rechtbank achtte haar onvoldoende deskundig. Volgens de advocaat kwam A.V. mogelijk tot haar daad omdat de antipsychotica die ze slikte agressie veroorzaakt kunnen hebben. In de praktijk blijkt dat sommige medicijnen die bijwerking kunnen hebben door afwijkingen in de dna-structuur van de gebruiker. Eerder deden de hoogleraren Anton Loonen en Ron van Schaik onderzoek naar het mogelijke verband tussen het medicijngebruik van A.V. en het doden van haar kinderen. Zij kwamen tot de bevinding dat de kans daarop in geval van A.V. zeer klein is.

Volgens De Haas zijn die onderzoeken echter niet volledig en zou Eikelenboom-Schieveld ze kunnen toetsen op onvolkomenheden en eventueel overdoen. De rechtbank legt die taak nu dus neer bij Verkes. De advocaat beraadt zich er nog op of hij met het voorstel akkoord gaat.

Een tweede verzoek van de advocaat om A.V. opnieuw en door een nieuwe psychiater en psycholoog te laten onderzoeken wees de rechtbank af. De vader van de kinderen zal opnieuw in de zaak worden gehoord.

Gezien het nieuwe onderzoek zal op 16 juni een regiezitting worden gehouden.