NIEUWS: 2 jaar cel voor oplichter

Een van de twee oplichters achter de frauduleuze Amsterdamse aandelenverkoper Witter Walwyn is veroordeeld tot twee jaar cel. Dat blijkt uit een vonnis van de rechtbank Amsterdam.

De 40-jarige Britse oplichter werkte in 2006 en 2007 voor de zogenoemde ‘boiler room’ Witter Walwyn. Dit Amsterdamse bedrijf deed zich voor als bonafide bemiddelaar in aandelen. In werkelijkheid verdiende het miljoenen door de verkoop van waardeloze aandelen aan beleggers.

aandelen

Uit het vonnis blijkt dat beleggers grote bedragen overmaakten naar bedrijven, in ruil voor aandelen die nauwelijks of geen waarde vertegenwoordigden. Die aandelen waren bovendien niet of nauwelijks te verkopen. De bedrijven sluisden vervolgens een groot deel van het geld door naar de mannen achter Witter Walwyn. Van de 9,4 miljoen dollar die beleggers in 2006 en 2007 ‘investeerden’, kwam ongeveer 900.000 dollar ter beschikking van de Brit. Zijn 58-jarige Canadese zakenpartner stak 4,3 miljoen dollar in zijn zak.

 

1150 beleggers opgelicht

Volgens het Openbaar Ministerie zou Witter Walwyn 1.150 beleggers hebben opgelicht voor in totaal 38 miljoen dollar. De Amsterdamse rechtbank achtte oplichting, witwassen en valsheid in geschrifte bewezen, en veroordeelde de Brit tot twee jaar cel. Volgens zijn advocate zijn zowel hij als het OM tegen het vonnis in hoger beroep gegaan. Het OM eiste 2,5 jaar.

De zakenpartner van de veroordeelde oplichter week uit naar de Filippijnen. Uit het meest recente curatorenverslag van het moederbedrijf van Witter Walwyn blijkt dat hij inmiddels is overleden. Het OM is in zijn strafzaak daardoor niet ontvankelijk verklaard.