NIEUWS: 12 jaar en TBS voor moord op 91-jarige

Het Openbaar Ministerie heeft 12 jaar celstraf en tbs geëist tegen Amrish K., die op 18-jarige leeftijd de 91-jarige Bep Theunissen vermoordde in haar woning op de H. Cleyndertweg in Amsterdam-Noord. Volgens het OM verkrachtte K. de hoogbejaarde vrouw ook.

Bij de rechtbank werd K. in 2013 veroordeeld tot 12 jaar cel en tbs wegens moord. Zijn advocaat Bénédicte Ficq betoogde destijds met succes dat niet bewezen kon worden dat K. de bejaarde vrouw al voor haar dood verkrachtte: mogelijk had hij seks met haar toen zij al was overleden.

Huiveringwekkend
Dat verkrachting niet kon worden bewezen, leidde bij de rechtbank echter niet tot een lagere straf: de feiten waarvoor K. werd veroordeeld waren volgens de rechtbank ‘zo huiveringwekkend’, dat de eis van de officier alsnog werd overgenomen. Ook kreeg hij straf voor het bezit van kinderporno. Toch ging het OM in hoger beroep: het wilde dat ook de verkrachting bewezen zou worden geacht.
Seks met oude vrouw
K. drong op 29 mei 2012 met een smoes de woning van zijn buurvrouw binnen, naar eigen zeggen omdat hij ‘zin’ had: hij wilde seks met een oude vrouw. Toen Theunissen begreep dat K. met slechte bedoelingen bij haar was binnengekomen, greep K. haar bij de keel en wurgde haar. Daaraan stierf de vrouw niet. Terwijl K. door haar huis liep, zocht hij op zijn telefoon naar een manier om haar om het leven te brengen. ‘Does a person die after a hit with a pan,’ googelde K.
Koekenpan
Hij sloeg haar met een koekenpan en wurgde haar later alsnog. Daarna zocht hij op internet nog naar manieren om van het lichaam van Theunissen af te komen en probeerde hij haar dood op een ongeluk te laten lijken. Hij werd nog dezelfde dag aangehouden.

Volgens de rechtbank liet K. zich ‘enkel en alleen leiden door zijn eigen motieven, waarbij hij berekenend en planmatig te werk is gegaan. Hij heeft door zijn handelen de nabestaanden van het slachtoffer onvoorstelbaar en onherstelbaar leed berokkend. De herinnering aan het slachtoffer zal voor hen nog lange tijd bezoedeld zijn door de onmenselijke daden van verdachte.’
Volwassenenstrafrecht
De rechtbank besloot K. volgens het volwassenenrecht te vervolgen, hoewel hij 18 jaar oud was tijdens het misdrijf en Ficq om behandeling volgens het jeugdrecht had gevraagd. Volgens deskundigen was K. beperkt ontoerekeningsvatbaar tijdens zijn daad: van een ontwikkelingsstoornis was geen sprake, maar K. had wel een verstoorde seksuele ontwikkeling, concludeerden experts.